Manuscrisele de la Qumran

Descoperirea manuscriselor de la Qumran in anul 1946-1947, initial a unui numar de 7 suluri atrage dupa sine regandirea a ceea ce se stia pana atunci despre Biblia ebraica.

Manuscrisele de la Qumran

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Descoperirea manuscriselor de la Qumran in anul 1946-1947, initial a unui numar de 7 suluri atrage dupa sine regandirea a ceea ce se stia pana atunci despre Biblia ebraica.

In iarna anului 1946, un beduin, pe numele sau Muhammed Edh-Dhib, a descoperit intr-o caverna, undeva langa localitatea Qumran, situata la cca o mila de Marea Moarta, o serie de suluri pastrate in vase de lut. Potrivit website-ului qumran.com (2022), in anii care s-au succedat a urmat descoperirea unui total de 929 manuscrise denumite generic Manuscrisele de la Marea Moarta. Acestea sunt de fapt suluri din piele de animale, de obicei capre sau oi, dar si papirus si bronz, scrise in limba ebraica (eng: hebrew), aramaica, dar si greaca si nabateeana. Sulurile au fost grupate in 3 categorii:

Copii ale unor texte din Biblia ebraica (Tora)

Texte apocrife, de exemplu: Cartea lui Enoh, Cartea Tabitei, Intelepciunea lui Ben Sirah, o serie de Psalmi

Texte ce contin o serie de reguli si principiile credintei comunitatii Esenienilor

Se pare ca cea mai veche copie o reprezinta carte profetului Isaia, ce a fost datata in sec. I i.Cr. si este considerata cea mai veche scriere a Vechiului Testament (Incredibilia.ro, 2021)

Arheologul Yuvah Peleg, ce a initiat ample excavatii in site-ul Qumran in ultimii 16 ani argumenteaza ca sulurile ar proveni de la o serie de preoti exilati din Ierusalim (Libertatea.ro, 2012) care le-ar fi ascuns in cavernele din zona Qumran pentru a fi protejate de invazia romana din perioada anilor 60- 70 d.Cr. Teoria sustinuta de Peleg se fundamenteaza pe descoperirea unui sul lung de 8 m, ce contine planurile fostului Templu din Ierusalim distrus de catre romani.

Referinte:

Incredibilia.ro (2021) 6 lucruri interesante despre manuscrisele de la Marea Moartă. Disponibil la: https://incredibilia.ro/lucruri-interesante-despre-manuscrisele-de-la-marea-moarta/

Libertatea.ro (2012) MISTERUL documentelor de la Marea Moartă! Află ce se ştie şi unde există întrebări. Disponibil la: https://www.libertatea.ro/lifestyle/misterul-documentelor-de-la-marea-moarta-afla-ce-se-stie-si-unde-exista-intrebari-784192
Qumran.com (2022) ANCIENT QUMRAN. Where an ancient sect kept the world’s oldest library of Scripture. Disponibil la: https://qumran.com/ancient-qumran/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Comments are closed.