Repere biblice despre profilaxia anxietatii

Poate anxietatea su teama in general sa fie ameliorata prin exercitiul credintei? Este eficace rugaciunea si daca da, cum putem fi siguri ca Dumnezeu ne asculta si ne raspunde rugaciunii?

Repere biblice despre profilaxia anxietatii

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Potrivit dexonline.ro, Anxietatea este definita ca starea de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi. Aflam, prin urmare ca nelinistea, incordarea atrag dupa sine o serie de procese somatice. Subiectul are dificultati in a respira, batai iregulate a inimii, pulsul marit, senzatii de disconfort emotional si lista poate continua.

Majoritatea personajelor biblice au fost oameni pe care i-am putea caracteriza oricum, cert este insa faptul ca erau departe de a fi perfecti: Petru, Toma, Paul, Matei, Nicodim, Maria Magdalena, Iona, David, Ieremia, Isaia, Moise, Aaron, Adam si Eva etc.

Potrivit unor surse online (devotionale.ro), in Biblie, expresia “nu te teme” apare de 366 de ori. Biblia devine, astfel un instrument, o cale care invita nu la asceza, dar la bucurie. La eliberare de sub dominatia fricii, anxietatii, nevrozelor. Reproduc mai jos o serie de versete ca argument ca Dumnezeu ne iubeste, ne ocroteste in permanenta si alaturi de el suntem in siguranta absoluta:

“[…] Nu va temeti de ocara oamenilor si nu va inspaimantati de batjocurile lor! Caci ii va manca molia ca pe o haina, si viermele ca lana. Dar dreptatea mea va fi pentru totdeauna si mantuirea mea din generatie in generatie”, Is 51,7:8

“Trezeste-te, trezeste-te si imbraca-te cu putere brat al Domnului. Trezeste-te ca in zilele de odinioara, ca in generatiile din vechime. Oare nu esti tu cel care l-a zdrobit pe Rahab si a strapuns balaurul?”, Is 51, 9

“Cei rascumparati de Domnul se vor intoarce si vor veni in Sion, cu strigate de bucurie; o veselie vesnica le va incununa capul, bucuria si veselia ii voi ajunge, iar durerea si suspinul se vor indeparta”, Is 51, 11

“Acum, asa vorbeste Domnul, cel care te-a creat Iacob. Cel care te-a plasmuit Israel: Nu te teme, pentru ca eu te-am rascumparat, te-am chemat pe nume, al meu esti tu”, Is 43,1

“Caci asa vorbeste Domnul: Iata, eu voi intinde peste el pacea ca un fluviu si gloria neamurilor, ca un rau care se revarsa. Veti suge si veti fi purtati pe brate si veti fi dezmierdati pe genunchi. Caci asa cum o mama mangaie pe cineva as ava voi mangaia eu. In Ierusalim veti fi mangaiati. Veti vedea si se va bucura inima voastra si oasele voastre vor inflori ca iarba”, Is 66, 12:14

O serie de cercetari (Baltimore Sun, citat de D, Ketchum) au scos in evidenta ca Fer Tereza de Calcutta a suferit de tulburare depresiva. Vasile Andru in lucrarea Psihoterapie Isihasta, aminteste de Sf Olimpiada (364- 408 d.Cr), care a fost prada unei depresii severe dupa ce Sf Ioan Hrisostom, fata de care avea o imensa pretuire, a fost exilat.

Sf Ioan Hrisostom (Sf Ioan Gura de Aur) ii scrie 17 scrisori pentru a o asigura de suportul sau pentru cumplita dezolare prin care trecea Sf Olimpiada: “Cheama-l mereu pe Dumnezeu. Daca Dumnezeu nu te vindeca imediat sa nu te enervezi. […] Acesta este obiceiul lui Dumnezeu: nu elimina de la inceput cele cumplite…” (V, Andru, p.61)

“Caci aceasta este pentru mine ca apele lui Noe; asa cum am jurat ca apele lui Noe nu vor mai trece peste pamant, la fel ma jur ca nu ma voi mai mania pe tine si nu te voi mai mustra.  

Caci muntii se vor muta si colinele se vor cutremura, dar bunatatea mea nu se va muta de la tine si alianta mea de pace nu se va clatina, spune cel care se indura de tine, Domnul”, Is 54, 9:10. Vedem din versetul de mai sus ca Dumnezeu promite ca nu va mai mustra pe om, iar Dumnezeu nu isi incalca niciodata promisiunile. Ce face posibil afirmarea unei astfel de promisiuni? Noua alianta a lui Dumnezeu cu omul, nu prin faptele legii dar prin Duhul Sfant, primit prin jertfa lui Isus Cristos. “Pentru cateva clipe te-am parasit, dar  te voi aduce inapoi cu mare indurare. In revarsarea maniei, mi-am ascuns fata de la tine pentru o clipa, dar cu bunavointa vesnica ma voi indura de tine, zice Racumparatorul tau, Domnul”, Is 54, 7:8.

Sa perseveram, astfel in rugaciune, caci “Daca ramaneti in mine si cuvintele mele raman in voi, orice voiti cereti si vi se va face!”, In 15,7.

Referinte:

V, Andru (2010) Psihoterapie isihasta. Pitesti: Editura Paralela 45

A, Bulai, E, Patrascu- traducere, introduceri si note (2020) Biblia, Iasi: Departamentul de Cercetare Biblica

D, Ketchum (No date) Mother Teresa Of Calcutta: Was She A Saint Or Mentally Ill? Disponibil la: https://www.inquisitr.com/3484735/mother-teresa-of-calcutta/

Spirituality, religion and beliefs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Comments are closed.