A trai in integritate din perspectiva biblica

Este o provocare pentru crestinul de astazi sa traiasca in integritate?Societatea polarizata intre saracie si inavutire, parca de nicaieri, mai lasa o sansa omului pentru a se desavarsi in integritate?

A trai in integritate din perspectiva biblica

Cuvantul integritate este reprodus in Biblie in cel putin 20 de versete, in mod special in cartile Vechiului Testament. Etimologic, integritatea reprezinta insusirea de a ramane intact, adica intreg (Dex online).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Integritatea se subscrie caracterului moral, caci morala se refera la normele de convietuire, de comportare a oamenilor unii fata de altii si fata de colectivitate si a caror incalcare nu este conditionata de lege, ci de opinia publica (Dex online). Asadar un om integru este in sine si un om profund moral. Moralei ii sunt specifice o serie de atribute intre care demnitatea, responsabilitatea, solidaritatea, dreptatea si caritatea. Acestea ni se par cunoscute din educatia religioasa. Evident, in afara de morala sociala, civica sa spunem, mai exista si o morala crestina.

In general, morala este in legatura cu intentiile din spatele unei actiuni oarecare decat cu acctiunea in sine (Militaru si Pipp, 2020), altfel spus, conteaza cu ce stare de spirit, sau ce gandeste subiectul inainte de a infaptui un act in general. Vedem, asadar ca este necesara o analiza contextuala, aspect de care se ocupa etica.

Etica aplica acele criterii pe baza carora evaluam ce este moral si ce este imoral.

Intre etica si religie exista o conexiune indisolubila, cum vom incerca sa aratam in cele ce urmeaza.

Toate cartile Vechiului Testament stau sub semnul aliantei lui Dumnezeu cu Israel (Gen 17, 1:5 si Gen 17, 8).

Vedem asadar, ca de Dumnezeu nu te poti apropia fara a fi in integritate. In acest sens, Dumnezeu ne releva si o serie de reguli sau legi ce se impun a fi respectate, cum ar fi Decalogul sau cele 10 porunci date lui Moise pe muntele Sinai: (Dt 5, 1: 2 si Dt 5, 6:20).

Intreaga istorie a lui Israel sta sub semnul Aliantei, adica a promisiunii facute de Dumnezeu lui Israel ca acesta va fi un popor numeros, ales (Dt 7, 6) si ca avea o tara numai a lui. 

Toata drama poporului evreu s-a centrat in jurul respectarii sau, cel mai des, a incalcarii celor 10 porunci (Dt 11, 26): “O, de ar fi inima lor asa ca sa se teama de mine si sa pazeasca poruncile mele, ca sa le fie bine lor si copiilor lor totdeauna”(Dt 5,29).

Cea mai profunda si inalta porunca a lui Dumnezeu este asa numita rugaciune Sema, cuprinsa in cartea Deuteronomului: Asculta Israel! Domnul Dumnezeului nostru este singurul Domn.Sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toata puterea ta! cf Dt 6, 4:5. Rugaciunea Sema este crezul central al iudaismului si contine trei parti: acceptarea suveranitatii lui Dumnezeu, dragostea fata de Dumnezeu si acceptarea ideii de rasplata si pedeapsa (Pusztai, 2020, Dt 11,26)

In cartea Proverbelor ni se face cunoscut ca omul integru va fi in siguranta si pe acesta Dumnezeu il va sustine (Prov 10, 9; Prov 2, 7; Ps 41, 13, Ios 24, 14). Integritatea este asadar placuta in ochii lui Dumnezeu, care promite mangaierea, apararea, protectia. In opozitie, cei care nu sunt integri sunt descoperiti, nu vorbesc cu sinceritate, avand “buze false” (Prov 10, 9, Prov 19, 1, Ios 24, 14) sau sunt catalogati ca “nesimtiti” (Prov 19,1). 

Cat de mult a fost respectat indemnul cartilor Vechiului Testament la integritate? 

Iacob, fiul lui Isaac prin inselaciune a primit binecuvantarea tatalui sau (Gen 27, 35: 38), mai mult chiar s-a luptat cu Dumnezeu, care i-a deschis incheietura coapsei, fapt pentru care Iacob a schiopatat tot restul vietii (Gen 32, 26). Cu toate acestea, Iacob a primit binecuvantarea divina: “L-am vazut pe Dumnezeu fata in fata si sufletul meu s-a salvat” (Gen, 32, 31).

Regele si profetul David, desi s-a bucurat de atata consideratie din partea lui Dumnezeu, fiind “dupa inima lui Dumnezeu” si umbland in “integritatea inimii si in dreptate” (Imp 9, 4) a gresit in fata lui Dumnezeu cand a trimis pe generalul Uria sa moara pe campul de lupta pentru a se casatori cu sotia acestuia, Batsheba. (2Sam 11, 15; 2Sam 11,27)  David se caieste pentru faptele sale si alege sa scrie cei 150 de psalmi pentru a-l adora pe Dumnezeu.

Iob, desi integru (Iob 2, 3) a pierdut si familie, si bunuri materiale si i-a fost afectata si sanatatea, a avut un moment in care si-a blestemat ziua in care s-a nascut. Insasi sotia lui a aratat dezgust fata de de neprihanirea lui Iob si i-a dorit moartea (Iob 2, 9).  

Regele lui Iuda, Ezechiel a fost prada unei suferinte cumplite: “Am zis: la jumatatea anilor mei voi merge la portile locuintei mortilor. Sunt pedepsit pentru restul anilor mei” (Is 38, 10) a aflat in cele din urma har si indurare de la Dumnezeu: Iata amaraciunea mea s-a schimbat in pace, tu ai salvat viata mea de la groapa pierzarii”(Is 38, 17).

Desigur, Vechiul Testament abunda de patriarhi biblici integri si de lupta cu ispitele cele mai felurite, iar cele de mai sus sunt doar cateva exemple.

In Noul Testament, Dumnezeu ni se face cunoscut prin Fiul sau, Isus Cristos. Isus ne face cunoscute o serie de porunci: El i-a zis: Sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau si din tot cugetul tau. Aceasta este cea mai mare cea dintai porunca. Iar a doua asemenea acesteia: Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci sunt cuprinse toata legea si profetii (Mt 22, 37:40, Credinta Catolica).

Din porunca a doua comunicata de Isus, el ne vorbeste despre pedagogia iubirii, ca virtutea cea mai inalta din toate virtutile. Astfel, Isus ne invita sa ne rugam pentru dusmani ori pentru cei care ne prigonesc. Isus a enuntat principiile vestirii celei bune in Predica de pe munte, in care oameni loviti in soarta, marginalizati, care plang, ori sufera pentru dreptate sunt exact contrarul etichetelor fixate de societate. 

In loc de concluzie

Vedem in discursul escatologic a lui Isus ca din decadenta, prin suferinta, prin asumarea crucii zi de zi, poti ajunge la fericire, nu la experimentarea ei ocazionala, dar la o fericire launtrica, ce apartine insasi fiintei umane in straturile sale cele mai profunde. Ajungem la o noua realitate ontologica si prin Isus, cu totii suntem invitati la fericirea care dureaza.

Referinte:

A, Militaru, A, Pipp (2020) Etica si integritate academica. Disponibil la: https://www.studocu.com/ro/document/universitatea-ecologica-din-bucureti/etica/etica-si-morala-din/20813323 (Accesat 05/08/2022)

E, Puzstay (2020) Rugaciunea Sema Israel. Disponibil la: https://rabinat.ro/rugaciunea-sema-israel/ (Accesat: 05/08/2022)

Credinta Catolica (Fara data) Morala crestina. Disponibil la: https://www.credinta-catolica.ro/catehismul-belgian/morala-crestina/ (Accesat: 05/08/2022)

A, Bulai, E, Patrascu (2020) Biblia, Traducere, introduceri si note. Iasi: Departamentul de cercetare biblica

Adorandu-l pe Dumnezeu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest